Şeker Kullanım Alanları

Gün içinde tükettiğimiz besinlerden ve içeceklerden aldığımız enerjinin %55-60’ı karbonhidratlardan sağlanır. Karbonhidratların yapı taşı olan şeker bunların başında gelmektedir. Bir insanın günlük minimum alması gereken şeker miktarının 30-35 gr arasında olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir. Unutulmamalıdır ki, beynin kullandığı tek enerji maddesi şekerdir.

Şeker, özellikle gıda endüstrisi için oldukça önemlidir. Ayrıca gıdanın yanı sıra ilaç ve kimya endüstrisinde de şeker kullanımı mevcuttur. Pancardan üretilen şekerin yanı sıra yan ürün olarak melas ve küspe elde edilmektedir. Melas, içeriği dolayısıyla şekerin kullanıldığı sektörlerde; diğer bir yan ürün olan küspe ise hayvan yemi ve biyogaz tesislerinde kullanılmaktadır.

ŞEKER

  • Gıda endüstrisi

Şeker, gıda olarak tek başına kullanımının yanında katkı ve yardımcı madde olarak da kullanılmaktadır.

  • İlaç endüstrisi

İlaç sektöründe yardımcı madde olarak kullanılmaktadır.

MELAS

Gıda ve kimya endüstrisi kullanım alanları

Etil alkol üretiminde, hayvan yemi üretiminde, fermantasyon hammaddesi olarak, sirke, hamur mayası ve yemlik maya gibi alanlarda kullanılır. Yapıştırıcı yapımında, inşaat harçlarında, kozmetik sanayiinde kullanım alanları da mevcuttur.

KÜSPE

Şeker, hayvancılık için önemli ve ucuz bir besin maddesidir. Biyogaz tesislerinde metan gazı üretmek için kullanımı mevcuttur. Metan gazı günlük hayatımızda vazgeçilmez bir enerji kaynağı olan doğal gazın yapısında mevcuttur. Doğalgaz %90 metan; %10 etan, propan ve bütandan oluşmaktadır.