Faydalı Bilgiler

1 litre deniz suyunda ortalama 35 gram tuz bulunur.

Bulundukları coğrafi konuma bağlı olarak denizlerin tuzluluk oranları farklıdır, ancak ortalama olarak 1 litre deniz suyunda 35 gram tuz olduğu söylenebilir. Deniz suyundaki tuz dendiğinde sadece sofra tuzu (NaCl - sodyum klorür) anlaşılmamalıdır, zira deniz suyunun içerisinde kalsiyum, magnezyum, potasyum, vb. minerallerin tuzları da bulunmaktadır.

Vücudumuz ve Tuz

Deniz tuzu, % 100 doğal yöntemlerle deniz suyundan elde edilir ve tuzun doğallığını değiştiren hiçbir işlemden geçmez. Böylece sodyum ve klorürle birlikte deniz suyunda bulunan 84 mineral tuzu zenginleştirir ve diğer tuzlara göre deniz tuzu daha fazla mineral içerir. Bu doğal mineraller vücudun sağlıklı işleyişi için çok değerlidir. Deniz tuzunun besin yönünden sahip olduğu zenginlik sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, brom, klor, demir, bakır ve çinko gibi minerallerin yanı sıra faydalı diğer birçok elementten meydana gelir.

Beslenmenize deniz tuzu katmanın faydalarından bazıları aşağıdaki gibidir:

Kuvvetli bir bağışıklık sistemi - Deniz tuzu soğuk algınlığı, ateş ve nezle, alerjiler ve diğer bağışıklık sistemi bozuklukları ile mücadele edebilmeniz için kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olmanız konusunda size yardımcı olur. Diğer tuzların aksine yüksek tansiyon ve diğer sağlık problemlerine neden olmaksızın bu görevi gerçekleştirir.

Deniz tuzunun bağışıklığa olan faydaları birkaç şekilde anlaşılabilir:

  • Tuz doğrudan bakteri ve virüsleri yok eder. Bu da gıdalarda çürümeye karşı neden tuz kullanıldığı sorusunun cevabıdır.
  • Tuz kanı koyulaştırarak kuvvetli bağışıklığa yardımcı olur.

Aslında, tüm tuz türleri yukarıdaki etkilere sahiptir. Ama, yalnızca doğal deniz tuzunu doğru ve kararında kullanarak nedeninin tuz olduğu söylenen yüksek tansiyon ve diğer sorunlardan kaçınabilirsiniz.

Deniz tuzunun bağışıklığı geliştirmedeki faydaları ayrıca içtiğimiz su miktarına da bağlıdır. Bunun nedeni, sıvılardaki tuzluluk oranının bir yaşam biçiminin yaşamasını veya ölmesini belirlemesidir.

Suyun rolü tuzun rolünün tam tersidir. Tuz katarak bakterileri öldürebilirken; suyu çıkararak da bakterileri öldürebiliriz. Tuz ve suyun dengesi bu nedenle çok önemlidir. Eğer çok fazla tuz ve/veya çok az su alırsak ölürüz. Eğer çok az tuz ve/veya çok fazla su alırsak bakterilerin sayısı çok fazla derecede artar ve ölebiliriz.

Bu yüzden deniz tuzunun faydalarını suyun faydaları ile dengelemek çok önemlidir. Çok fazla tuz almak ne kadar zararlıysa çok fazla su içmek de o derecede zararlıdır – hücre zarı yapısı zayıflar ve virüslerin girişine izin verir. Kendi başlarına virüsler zararsızdır. Sadece hücrelerimize girdiklerinde zararlı hale gelirler.

Alkalileştirme : Yüksek sıcaklığa maruz kalıp minerallerini kaybetmediği ve zararlı insan yapımı içerikler eklenmediği için deniz tuzu vücudu alkalileştirici etkiye sahiptir. Bakteri ve virüsler alkali koşullarda çoğalamaz ve bu da ciddi ve hayati tehlikeye sahip hastalıkları ortadan kaldırır.

Kilo Verme : İster inanın ister inanmayın ama deniz tuzu size kilo vermenizde yardımcı olabilir. Sindirim sıvılarının oluşumunda yardımcı olur ve böylelikle yediğimiz gıdalar daha hızlı sindirilir ve kabızlık ile kilo alımına neden olan sindirim borusunda tıkanmayı engellemeye yardımcı olur.

Cilt Sorunları : Deniz tuzu banyosu kuru ve kaşıntılı ciltlerin rahatlamasına yardımcı olurken egzama ve sedef gibi ciddi hastalıklara da iyi gelir. Banyo cilt gözeneklerini doğal bir biçimde açarak ciltteki dolaşımı arttırır ve dokuları nemlendirerek cildin iyileşmesini sağlar.

Diş Sağlığı : Deniz tuzu diş sağlığını arttırmak için faydalı olan florür içerir. Florür dişlerin asitten kaynaklanan hasarlardan korunmasına yardımcı olur ve çürüklerin oluşumunu engeller. Deniz tuzu içeren su ile düzenli bir biçimde gargara yapmak ağız yaraları, dişeti kanamaları, ülser ve boğaz ağrısına karşı faydalıdır.

Astım : Deniz tuzu solunum sistemi iltihaplarını azaltmada etkindir. Böylelikle balgam oluşumu yavaşlar ve daha kolay nefes alabilirsiniz. Bazıları, bir bardak su içtikten sonra dil üzerine deniz tuzu serpmenin astım spreyi kullanmak kadar etkili olduğunu söylemektedir. Ama deniz suyu ile ilgili en müthiş şey az miktarda alınmasının hiçbir yan etkiye sahip olmamasıdır.

Kalp Sağlığı : Tuz su ile alındığında sodyum ve magnezyum içeriği sayesinde yüksek kolesterol seviyelerinin ve yüksek tansiyonun azaltılmasına yardımcı olur, düzensiz kalp atışlarını düzenler. Böylelikle deniz tuzu damar tıkanıklığı, kalp krizi ve felci önlemeye yardımcı olur.

Diyabet : Deniz tuzu vücutta doğru şeker seviyelerinin sağlanmasında yardımcı olarak insüline olan ihtiyacı azaltabilir. Böylelikle eğer diyabetikseniz veya hastalık riskini taşıyorsanız tuz beslenmenizde önemli bir yere sahiptir.

Kemik Erimesi : Vücuttaki tuzun ¼’ünden biraz fazlası kemiklerde tutulmakta ve bu kemiklerin kuvvetli olmasını sağlamaktadır. Eğer vücut tuz ve su eksikliği yaşarsa kemiklerden sodyum çekmeye başlar ve bu da zamanla kemik erimesine neden olur. Böylelikle bol su içerek ve bilinçli bir biçimde tuz tüketerek kemik erimesini engelleyebilirsiniz.

Kas Ağrıları : Potasyum kasların doğru bir biçimde işlev göstermesine yardımcı olması açısından çok önemlidir. Deniz tuzu yalnızca az miktarda potasyum içermekle kalmaz ayrıca vücudun bunu diğer gıdalara oranla daha iyi emmesini sağlar. Böylelikle kas ağrıları ve krampları engellemede faydalıdır.

Depresyon : Deniz tuzunun çeşitli depresyon türlerini tedavide etkili olduğu görülmüştür. Deniz tuzu stres ile daha iyi mücadele etmenize yardımcı olacak vücut içerisindeki üç önemli hormonun korunmasına yardım eder. Bu hormonlar serotonin, melatonin ve triptamin olup iyi hissetmenize, rahatlamanıza ve geceleri daha iyi uyumanıza yardımcı olur.

Günde Ne Kadar Tuz Tüketmeliyiz?

Amerika Birleşik Devletleri merkezli Salt Institute adlı kuruluş, yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarına dayanarak tuz tüketimi konusunda şu tespitleri yapmaktadır:

  • Dünya ülkelerinin % 1'inde kişi başı günlük tuz tüketimi 14 gramın üzerindedir (yüksek seviye).
  • Dünya ülkelerinin % 73'ünde kişi başı günlük tuz tüketimi 7,1 - 14 gram arasındadır (orta seviye).
  • Dünya ülkelerinin % 25'inden fazlasında kişi başı günlük tuz tüketimi 7,1 gramın altındadır (düşük seviye). Bu ülkelerin tamamı Afrika kıtasında ve Karayipler'dedir.

Buna göre, Orta Seviye sağlık açısından en güvenilir seviye olarak göze çarpmaktadır. Detaylı bilgi için www.saltinstitute.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

İyotun Önemi

İyot, insan vücudunda tiroid bezinin çalışmasını sağlayan hayati bir elementtir. İyot eksikliği, tiroid bezinin büyümesine (guatr hastalığı) sebep olabileceği gibi özellikle beyin gelişimi üzerindeki etkisi nedeniyle yeni doğan çocuklarda kalıcı zeka geriliğine ve öğrenme zorluklarına yol açabilir. Bu çerçevede, birçok uluslararası kuruluşun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı iyot konusunda bilinçlendirme kampanyaları düzenlemektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmaya göre Türkiye 1993 yılında "ciddi iyot eksikliği" bulunan ülkeler arasında sıralanırken 2013 yılında ülke ortalaması yükselerek iyot kullanımı normal seviyelere gelmiştir.

Neredeyse tüm deniz ürünlerinde olduğu gibi doğal deniz tuzunda da iyot bulunur. Sanılanın aksine, toplumda "Doğal Himalaya Tuzu" olarak bilinen tuzlarda iyot bulunmamaktadır.