Deniz Tuzu Üretimi

Deniz Tuzu üretimi, Çamaltı Tuzlası'nda herhangi bir kimyasal katkı ya da ısıl işlem olmadan tamamen doğal şartlarla güneş ve rüzgâr gücü sayesinde deniz suyunun buharlaştırılmasıyla gerçekleştirilmektedir.

Tuz üretim süreci iklim şartlarına göre Mart-Nisan aylarında deniz suyunun pompalarla havuzlara alınmasıyla başlar. Buharlaştığında yoğunluğu artan deniz suyu, önce üst kademe havuzlara daha sonra da kristalizasyon havuzlarına aktarılır. Kristal havuzlarda buharlaşmaya devam eden deniz suyu tuzca doyma noktasına geldiği için kristal havuzunun zeminine tuz dökmeye başlar. Denizden pompalarla su çekme ve yoğunlaşan deniz suyunun kristal havuzlarda tuz dökme döngüsü Eylül ayına kadar devam eder ve bu andan itibaren doğal deniz tuzu üretimi bitmiş, hasat dönemine girilmiş olur. Kristalizasyon havuzları zemininde biriken tuz tabakası son teknoloji özel tuz toplama makineleriyle toplanarak yığınlanır ve yılın 365 günü tuz satışı gerçekleştirilir.

Deniz suyunun buharlaşması sonucu deltada sonsuz beyazlık ve maviliğin ortasında pembe ve kırmızı renkler ortaya çıkar. Havuzlarda pembeleşen suyun rengi kristalizasyon havuzlarında kırmızıya dönüşür. Deniz suyuna bu renkleri, bu tuzluluk oranında yaşamını sürdüren halofilik bakteriler verir. Bu yararlı canlılar organik maddeleri tüketip suyu berraklaştırarak tuz üretimine yardımcı olur.

Çamaltı Tuzlası'nda üretilen tuzun yanı sıra havuzlarda tuzla karidesi de (Artemia Salina) bulunmaktadır. Tuzlalardaki biyolojik dengenin kilit organizması olan bu kabuklu canlı, suyu filtre ederek beslenir. Böylece temizlik ve berraklığı sağlar. Bu canlı, aynı zamanda tuzlanın sembolü flamingo kuşlarının da eşsiz besin kaynağıdır.

Çamaltı Tuzlası içerdiği birbirinden farklı fakat uyumlu değerleriyle binlerce yıldır hem insanları hem de ona koşan tüm canlıları deniz tuzuyla beslemektedir.